İsimleri neden unuturuz?

Yeni tanıştığımız insanların isimlerini genellikle “daha o anda” unuturuz. Sohbet devam ederken de hatırlamaya çalışır, nasıl hitap edeceğimizi bilemez, bu yüzden zaman zaman da konuyu kaçırırız. Bize atalarımızdan kalan bir mirastır bu “defo”…

Eski çağlarda, avcı-toplayıcı atalarımız hayatta kalabilmek için pür dikkat çevre kontrolü yapmakta, çevredeki tehditleri algılamakta ve duruma göre pozisyon (savaş, kaç ya da donakal) almaktaydılar. Yeni bir insan, hayvan ve cisim ile karşılaştıklarında zihinleri otomatik olarak bu canlı ya da cisim hakkında veri topluyor ve tehdit olup olmadığını algılamaya çalışıyordu. Bu otomatiğe bağlanmış refleks onların hayatta kalıp kalmayacaklarını belirliyordu.

Günümüze gelirsek, atalarımızın sahip olduğu bu refleksi yeni tanıştığımız insanlarda, diğer canlılarda ve cisimlerde hala kullanmaktayız. Bu refleksin eski çağlardan günümüze güçlü bir şekilde gelmesinin sebebi ise atalarımız için hayati önem taşıyor olması ve günümüzde de az da olsa hala hayati öneme sahip olmasıdır.

Yeni tanıştığımız insanların ismini neden unuturuz?

Merak edilen noktaya gelirsek; yeni tanıştığımız insanların isimlerini “daha o anda” unuturuz. Temel sebebi ise atalarımızdan kalan mirastır; karşımızdaki insan bizim için bir tehdit oluşturuyor mu, zarar verir mi, nasıl biri; güçlü mü zayıf mı, yakışıklı/güzel mi çirkin mi, karizmatik mi değil mi, dost olunabilir mi yoksa uzak mı durulmalı, sıcakkanlı mı soğuk biri mi, parfüm kokusu, giysileri uygun mu, duruşu, mesafesi ne durumda? Daha onlarca, yüzlerce soruyu yanıtlamak için otomatik olarak veri toplamakla meşgul olan zihnimiz, tanışma anında en az önemi sözcüklere verir. Dolayısıyla ismi unuturuz. Tanıştıktan birkaç dakika sonra ismini hatırlayamazken; duruşu, parfümü, tokalaşma biçimi, ses tonu, hitap şekli çoktan zihnimize kazınmıştır.

Yeni tanıştığımız kişiyle ilgili hayati ve neredeyse kalıcı bilgileri “ilk izlenim” anında toplarız. Hayatta kalma refleksi dolayısıyla fiziksel tehditlere odaklanan zihnimiz sözcüklere çok daha az önem verir.

İlk izlenimde beden dilinin etkisi

Şimdi sıkı durun; pek çok “kitap” ve “eğitimde” yer alan, kulaktan kulağa yayılan yanlış bir bilgiyi düzelteceğiz. YANLIŞ: İletişimde beden dilinin etkisi %55, ses ve tonlamanın etkisi %37-38, sözcüklerin ise etkisi %7-8’dir. (oranlar değişiklik gösterebiliyor.) DOĞRU:İlk izlenimde” beden dilinin etkisi yaklaşık %55, ses ve tonlamanın etkisi %37-38, sözcüklerin ise etkisi %7-8’dir. İletişim devam ettiğinde yeterli veriyi otomatik olarak toplayan zihnimiz, sözcüklere verdiği önemi arttırır. İletişim ilerledikçe sözcükler daha fazla önem kazanır.

Toparlamak gerekirse zihnimiz atalarımızdan kalan bir miras olarak yeni tanıştığımız kişilerde (ilk izlenimde) yaklaşık %93 oranında (beden dili + ses ve tonlama) fiziksel alana odaklanır. Sözcüklere ise çok daha az önem verir ve bu sebeple isimleri aklımızda pek tutamayız.

İsimleri aklımızda tutmak için ne yapmalıyız?

İsmimiz hepimiz için önemlidir. Doğduğumuz andan itibaren bizimle eşleşen seslerdir. Bizimle birlikte bir bütündür. Bütünün bir parçasını eksik bırakmak, önemsememek, atlamak nahoş bir durumdur. Dolayısıyla ilk izlenimde ismi unutmamaya özen gösterilmelidir.

  • Prova: Hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da gelişim göstermeniz yeterince prova yapmanızla paraleldir. Yeni insanlar ile tanışmaya ve isimlerini unutmamaya özen gösterin.
  • Telkin: Tanışma öncesi mutlaka kendinize “tokalaşırken ismini söyleyecek ve unutmayacağım” gibi bir telkinde bulunun. Her zaman işe yaramayabilir ancak prova ettikçe isimleri unutmadığınızı göreceksiniz.
  • Empati: Sizin isminiz önemsenmeyip unutulduğunda neler hissettiğinizi ve karşınızdaki insana verdiğiniz değeri düşünün. İlk izlenimde güçlü bir imaj çizmek, etki yaratmak için nahoş duygulara yer vermeyin, empati yapın ve ismi kaydedin.

Bahsi geçmişken önemli bir konu olan İlk İzlenim’i de ayrı bir yazımızda kaleme almak, güçlü bir ilk izlenim için neler yapılması gerektiğini detaylandırmak isteriz.

İlk izlenim, beden dili üzerine kendinizi geliştirmek isterseniz Etkili Beden Dili, Profesyonel İmaj Yönetimi eğitimlerimizi inceleyebilir, Eğitim Takvimimizden takip edip katılabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir