ABD NIH (Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü): İnsanların %73’ü Glossofobi, yani topluluk önünde konuşmaktan korkuyor.
Topluluk önünde etkili konuşmak, kariyerinizde yükselmenize, işinizi büyütmenize ve güçlü ilişkiler geliştirmenize yardımcı olabilir. Öte yandan topluluk önünde konuşma korkusu (Glossofobi), bildiklerinizi unutmanıza (beynin donmasına), sesinizin titremesine ve kısılmasına, kekelemenize, nefesinizin kesilmesine, ellerinizi ve ayaklarınızı gereğinden fazla sallamanıza dolayısıyla dinleyicilerin dikkatini dağıtmaya sebep olur.
Sık görülen belirtilerden biri beynin donmasıdır. Beynimizin ön lobu hatıralarımızı sıralar ve kaygıya duyarlıdır. Western University Hospitals’dan Dr. Michael DeGeorgia, “Beyniniz donmaya başlarsa, daha fazla strese girersiniz ve stres hormonları daha da yükselir. Bu, ön lobu kapatır ve beynin geri kalanından ayırır. Bu, anıları hatırlamayı, geri çağırmayı daha da zorlaştırıyor.” der. Sahnede donakalmak deyiminin açıklaması.
Topluluk önünde konuşma korkusu neden kaynaklanır?
- Genlerimiz: Evrim psikologları bu korkunun ilkel köklere sahip olduğunu öne sürüyorlar. Atalarımız hayatta kalmak için grup halinde yaşar ve mücadele ederlerdi. Gruptan dışlanmak ya da grup tarafından reddedilmek ölüme yol açardı. Topluluk önünde konuşmak da konuşmacıyı topluluk tarafından reddedilmeye/eleştiriye açık hale getirir. Bu sebeple topluluk önünde konuşma korkusu halk arasında yaygındır. Korkunun temelinde başkaları tarafından yargılanmak ve olumsuz eleştiriler yer almaktadır.
- Düşüncelerimiz: Korkuyu tetikleyen bir başka faktör ise kendimiz ile ilgili düşüncelerimizdir. Dinleyicileri acımasız bir eleştirmen, kendimizi de yetersiz bir konuşmacı olarak görmek topluluk önünde konuşma korkusunu tetiklemektedir.
-
Tecrübesizlik: Topluluk önünde konuşma korkusunu tetikleyen bir başka faktördür. Deneyim hem konuşmacıya hem de dinleyicilere güven verir.
- Dinleyicilerin Seviyesi: Dinleyicilerin seviyesi de korkuyu tetikleyen bir başka faktördür. Konuya hakim ve eleştirel bakış açısına sahip bir seviyede dinleyici kitlesi olduğunda, konuşmacılar mükemmelleşme, dinleyiciler tarafından onaylanma çabası içerisine girerler. Bu durumda da hata yapma korkusu artar.
Topluluk önünde konuşma korkusunu nasıl yenebiliriz?
- Mükemmelliyetçi olma! Kusursuz bir konuşma yok. Bunun için strese girme. Özellikle topluluk önünde konuşma korkusu taşıyorsan amaç en basit şekilde konuşma yapabilmek olmalı. Değil mükemmel, sadece konuşabilmek olmalı. Tek bir konuyu en yalın şekilde anlatmak olmalı. Etkili konuşmak bir sonraki adım.
- Topluluk önünde konuşma yapmayı, yargılanmak ve eleştiriye açık olmak olarak düşünmekten vazgeçin. Bilgi ve deneyimlerinizi paylaştığınız bir araç olarak görün.
- Korku, kaçtıkça büyür. En erken vadede yüzleş. Bunun için aceleci de olma. Hazırlık yap.
- Prova yap, ezberleme, anlatılmak isteneni kavra ve anahtar kelimelerini anlık kuracağın cümlelerine yerleştir.
- Provanızı -hatta ilk konuşmalarınızı- anahtar kelimeleri ve noktaları yazdığınız hatırlatıcı kağıtlar ile yapın. Donma anında yardımcınız olacaktır. Donmanızı engelleyecek güveni de sağlayacaktır.
- Beyin donmasını alt etmek için alıştırmalar yapın. Başınıza gelmesi durumunda hangi stratejileri uygulayacaksınız? Dinleyicilere soru sormak, ilginç bir hikaye ya da fıkra anlatmak? Can simidinizi hazırlayın.
- En kötü senaryoya hazırlıklı olmak: bunu çalışırsak beynimiz o anda stresi yönetebilir. Provalar ile daha bilinir ve üstesinden gelinebilir yapabiliriz.
- Derin nefes alın. Beyne her şeyin normal olduğu mesajını iletin.
- Cesaretli olun. Defalarca başarısız olsanız da bir kez daha deneyin. Mutlaka başarılı versiyonu yakalayacaksınız.
- Danışın, eğitimlere katılın, gelişime açık olun. Eğitimlere katılarak bilgi ve tecrübe transferini hızlandırın. Atölyelerde deneyim kazanın, püf noktaları öğrenin ve deneyimleyin.
İş hayatında yükselmek, güçlü bir imaja sahip olmak, güçlü ilişkiler kurmak ve işinizi büyütmek istiyorsanız siz de topluluk önünde konuşma becerilerinizi geliştirmelisiniz. Bunun için Topluluk Önünde Konuşma eğitimimize de katılabilirsiniz.