Linkedin üzerinde çok fazla “İş Arıyorum” paylaşımı görüyorum son zamanlarda. Pek çok yeni mezun ya da üniversite son sınıf öğrencisi de staj/iş imkanı için mail/mesaj atıyor. Eğitimlerde paylaştığım birkaç iş/staj bulma stratejisini ve ince noktayı kaleme almak ve katkı sağlamak istedim.
Sunum Önemli
İş arıyor olmak kötü değil ancak karşınızdaki insanlarda yarattığı algı pozitif değil. Neden işsizsiniz ve linkedin hesabınızda bunu dile getirecek kadar ne gibi zorluklarla mücadele ettiniz/ediyorsunuz? “İş Arıyorum” paylaşımınızı gören iş verenler öncelikle bu soruları sizin yerinize kendileri yanıtlıyorlar. Tahmin edeceğiniz gibi olumsuz ve bol soru işaretli bir algı ile.
Tercih edilecek konumdan çıkın, tercih edebileceğiniz iş fırsatlarını değerlendirecek konumda kendinizi sunun. “İş Tekliflerinize Açığım” başlığı daha uygun olabilir. Ya da daha yaratıcı ve seçici bir başlık da kullanabilirsiniz. Ancak kesinlikle “gözden çıkarılan, tercih edilmeyen ve edilmeyi bekleyen” algılarını yaratacak “İş Arıyorum” başlığını kullanmayın.
Elbette sunumun altını doldurmak da gerekli, sadece görüntü yeterli değil. Tercih edecek konumda olmak için belirli niteliklere de sahip olmalısınız. Yeterli deneyime, isteğe ve beceriye sahip olup, güçlü bir iş insanı profili çizmek gerekli.
İş/Staj Bulmak İçin Stratejiler
- Güncel ve Güçlü Profil
Güncel bir linkedin profiliniz olsun. Güçlü profilleri inceleyip siz de benzer (copy/paste olmasın) bir profil oluşturabilirsiniz. - Hangi Sektörlerde Çalışacağınızı Belirleyin
Örneğin kendim için 3 sektör belirledim; insan kaynakları şirketleri, eğitim şirketleri, danışmanlık şirketleri. Bir excel dosyası açın ve her bir sayfa bu sektörleri yazın.
- Liste Hazırlayın
Her bir sektör için çalışmayı düşündüğünüz firmaları listeleyin. Bu firmalardaki yöneticileri, İK Direktörlerini (özellikle kendi alanınızla ilgili yöneticileri de) ve linkedin, iletişim bilgilerini google aracılığı ile bulun. Excele not edin. (Şirket ve yöneticileri hakkında daha fazla bilgi de toplayıp kaydedebilirsiniz: müşterileri, pazar payı, reklamları, tedarikçileri vs.)
- Takibe Alın
Linkedinde bulduğunuz yöneticilerin hesaplarını takibe alın, profillerini, paylaştıkları ve beğendikleri paylaşımları dikkatle inceleyin. Sektörünüzle ilgili paylaşımları beğenin, katkı sağlayacak yorumlar yapın. Onların dikkatini çekeceksiniz. - Bağlantı Daveti Gönderin
Davet mesajınızı mutlaka özelleştirin. Linkedin’in standart davet metni ile özensiz bir davet göndermeyin. Siz de özensiz değerlendirilirsiniz. Her insan kendisini özel hisseder ve böyle davranılmasını ister. İlk izlenim/iletişim olarak siz de bu özel ilgiyi gösterin 🙂- Güçlü bir linkedin profiliniz olmalı. Bağlantı davetiniz öncesi profilnizi inceleyecektir.
- Neden bağlantı kurmak istiyorsun? Amacını net olarak yazmalısın. (Sektörel bilgi ve deneyimlerinizi takip etmek, paylaşımlarınızdan istifade etmek, ayrıca profesyonel iş ağıma eklemek istiyorum gibi…)
- “Bağlantı talebimizi kabul ederseniz memnun olurum, teşekkürler” gibi bir final cümlesi ile de bitiriş.
- Blog Tutun
Sektörel blogları ve gündemi takip edin. Ayrıca siz de blog tutun. Takip ettiğiniz kişilerden alıntı yapın, alıntıyı belirtin, sosyal medya paylaşımlarınızda o kişiyi de ekleyin. Etkileşimi arttırır ayrıca dikkat de çeker. Güncel blog yazılarınız ile sektörel bilgi birikiminiz artarken, iştah ve profesyonelliğinizi de göstermiş olursunuz. - Aktif Olun
Haftada 1 gün girip gezinip, paylaşım yapıp çıkmak yerine günün belirli aralıklarında girip paylaşımları takip edin, beğenip yorum yapın. - Güçlü Bir CV
Kariyer portallarında milyonlarca cv aynı formatta. Siz bu formattan kurtulun. Europass formatında ve emek+zaman harcayarak CV’nizi hazırlayın. Yapabilirseniz Inforgrafik Cv formatını kullanın. Sıradışı bir format ile daha ilk adımda fark yaratın.
Özellikle üniversite öğrenciler için tavsiyem; yukarıdaki maddeleri uyguladıktan sonra ilk tercihiniz olan firmayı belirleyin ve İK Direktöründen randevu talep edin. Tanışmak, firma, İK Politikaları hakkına bilgi almak, o şirkette çalışmak için hangi bilgi ve becerilere sahip olmanız gerektiğini şimdiden öğrenmek istediğinizi dile getirerek randevunuzu isteyin. Bu farkındalıkta olan öğrenciler ret yemez.
İş/staj arama ve kabul için kısaca fark yaratabileceğiniz noktalara değindim. Bu süreç emek ve zaman istiyor. Elbette pek çok detay mevcut. Kişisel nitelikler ve hedefler doğrultusunda aksiyon planları hazırlayarak danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Son 2 yılda 13 yeni mezunun istediği şirkette işe başlamasını/transferini sağladık. Dilerseniz bizden profesyonel destek de alabilirsiniz.