-
%7 %38 %55 Teorisi
İş dünyasındaysanız, bir iletişim seminerine katıldıysanız veya motivasyonel bir konuşmacı dinlediyseniz, muhtemelen Profesör Mehrabian’ın çalışmasının aşağıdaki gibi yanlış alıntılandığını duymuşsunuzdur: İletişimde beden dili %55, ses ve tonlama %38, sözcükler ise %7 etkilidir. Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nde (UCLA) Emekli Psikoloji Profesörü Albert Mehrabian, 1960’lı yıllarda yaptığı araştırmalarda ve 1971 yılında kaleme aldığı “Sessiz Mesajlar “kitabında 7-38-55…
-
Neden HAYIR diyemiyoruz?
Binlerce yıldır sahip olduğumuz bir güdü var ki, bugün hala hayatımızın pek çok noktasını şekillendirmeye devam ediyor. Hatta Hayır diyemememizin en temel sebebi de bu güdü. Çünkü korkuyoruz. İnsanlığın bugünlere gelmesini sağlayan iki temel güdü vardır; hayatta kalmak ve üremek. Yaşama dair tüm her şey bu iki güdü etrafında şekillenmektedir. Bugün karmaşık dünyamızda dahi en…
-
Çalışanlarımıza ilgi göstermek zorunda mıyız?
Dünya nüfusu her geçen gün artıyor, paralel olarak iş hayatındaki rekabet de her geçen gün kızışıyor. Bunun sonucu olarak kurumsal ve bireysel hedefler büyüyor, şirketlerin çalışanlardan beklentileri artıyor, aynı şekilde çalışanların şirketlerden beklentileri de ve iş hayatının stresi de… 1971 yılında Psikolog Harry Harlow’un gerçekleştirdiği deney, gelişim psikologlarının büyük bir bölümünü ters köşe yapmıştır. Gelişim…
-
Taklitçilik ile başarılı olmak mümkün mü?
Rekabetin üst düzey olduğu alanlarda farklılaşan/yenilikçi firmalar ve ürünler liderliği ele geçirir ve daha uzun bir yaşam eğrisine sahip olur. Takipçi firmalar (yenilik yapamayan, yaratıcı olamayan, fırsatçı) ise ürün ve hizmetinizi kopyalayarak sektörde ayakta kalmaya çalışır. Bu durumu, çizili bir resmin altına karbon kağıdı koyarak çizmeye benzetiyorum. Resme bakarak çizecek kadar kabiliyetiniz olmadığı için karbon…
-
Fikirden Startupa: erken başarısız ol
İşsizlik rakamları ne yazık ki iç karartıcı. Genç işsizlik de hızla artıyor. Son verilere göre 15-24 yaş arası genç işsizliği yüzde 26.7’ye ulaştı. Genç kadın işsizliği Ocak 2019 döneminde yüzde 24.5’ten yüzde 29.1’e yükseldi. Öte yandan girişimcilik alanındaki istatistikler de yeterli düzeyde değil. Girişimcilik ekosisteminde yatırımlar istenilen düzeyden oldukça uzak olsa da özelikle genç nesil…
-
Glossofobiniz olabilir
ABD NIH (Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü): İnsanların %73’ü Glossofobi, yani topluluk önünde konuşmaktan korkuyor. Topluluk önünde etkili konuşmak, kariyerinizde yükselmenize, işinizi büyütmenize ve güçlü ilişkiler geliştirmenize yardımcı olabilir. Öte yandan topluluk önünde konuşma korkusu (Glossofobi), bildiklerinizi unutmanıza (beynin donmasına), sesinizin titremesine ve kısılmasına, kekelemenize, nefesinizin kesilmesine, ellerinizi ve ayaklarınızı gereğinden fazla sallamanıza dolayısıyla dinleyicilerin dikkatini…
-
İkna Teknikleri: Karşılık Yaratmak
Danışmanlık hizmeti verdiğimiz bir müşterimiz ile kahve zincirlerinden birinin şubesinde 07.30’da seans planladık. Sabah 07.00 gibi mekana gittim, hazırlıklarımı yapıp beklemeye geçtim. Beklerken de lavaboyu kullanmak istedim ve lavabonun kapısını açtığımda lavabo başında, aynanın karşısında sakal tıraşı olan biri ile -aynadan- göz göze geldim. “Beyefendi burada tıraş olmanız doğru değil, hatta ayıp.” diyecektim ki o…
-
Etkili iletişimde 9 filtre
Kral korkunç bir rüya görür ve irkilerek uyanır. Saraydaki rüya tabircisini çağırtır ve rüyasını yorumlatır. Rüya tabircisi “Hünkarım, maalesef 4 çocuğunuzun da ölümünü göreceksiniz.” der. Kral bu korkunç rüyanın üzerine bir de sinirlenir, cezası ağır olur, rüya tabircisinin kellesini vurdurur. Cihandaki en iyi tabirciyi bulun getirin buyurur. Bulurlar ve kralın karşısına çıkarırlar. Kral rüyayı anlatır,…
-
İsimleri neden unuturuz?
Yeni tanıştığımız insanların isimlerini genellikle “daha o anda” unuturuz. Sohbet devam ederken de hatırlamaya çalışır, nasıl hitap edeceğimizi bilemez, bu yüzden zaman zaman da konuyu kaçırırız. Bize atalarımızdan kalan bir mirastır bu “defo”… Eski çağlarda, avcı-toplayıcı atalarımız hayatta kalabilmek için pür dikkat çevre kontrolü yapmakta, çevredeki tehditleri algılamakta ve duruma göre pozisyon (savaş, kaç ya…
-
Tokalaşmak isterken eliniz hiç havada kaldı mı? I Etkili Beden Dili
Henüz tanıştığımız biriyle başımıza gelebilecek en kötü senaryo elimizin havada kalması olabilir herhalde. Hepimizin başına gelmiştir ya da bu sahneye tanıklık etmişizdir. Ne büyük talihsizlik… Pekala, eli uzatan mı hatalıdır, eli havada bırakan mı? Elimiz havada kalırsa ne yapmalıyız? Gelin el sıkışmanın yazılı olmayan kurallarına bir bakalım. Neden tokalaşırız? Eski çağlarda, insanlar birbirlerine kesici ve…